Grooming Guide: Den perfekte barbering

Lige siden den forhistoriske mand måtte bruge en musling til at fjerne skægget, så han kunne danse kinddans med den forhistoriske kvinde, har barberingen været en essentiel del af mandens pleje.

Men på trods af flere tusind års erfaring og nyt high-tech barbergrej, har mange mænd stadig problemer med snitsår, indgroet hår eller irriteret hud efter barberingen.

Læs derfor guiden her og gør en ende på problemerne i dag!

Inden barberingen

Start med at finde ud af, hvilken retning dit skæg gror. Normalt gror skægget nedad på kinderne - indtil kæben. På halsen gror håret derimod som regel opad. Er du I tvivl om, hviken vej dit skæg gror, er det en god idé at vente et par dage med barberingen, så kan du lettere se/mærke groretningen.

Ved at kende skæggets groretning, kan du lettere følge den generelle regel, der siger, at man skal skrabe MED hårene første gang. På den måde skæres hårerne korrekt og du undgår indgroet hår.

Anden gang du skraber over samme sted, kan du forsigt skrabe MOD hårene. På den måde får du en endnu tættere barbering.

Den ultimative barber-guide

Trin 1

Varmt vand blødgør huden og hårerne, og gør barberingen til en smal sag. Det er derfor optimalt at du foretager barberingen lige efter morgenbadet. Alternativt kan du vaske ansigtet grundigt inden barberingen. Men husk at bruge lunkent vand, da for varmt vand udtørrer huden.
Når du vasker ansigtet, så husk at brug en ansigtsscrub, der indeholder små slibekorn. Den fjerner de døde hudceller, snavs og modvirker indgroede hår. Husk en scrub må kun benyttes 1-2 gange om ugen.

Se udvalget af ansigtsscrub

Trin 2

Påfør nu barberskummet eller gel i et tyndt lag, hvor der er skæg. Brug ikke for meget skum eller gel, da det kan tilstoppe skærene og mindske bladenes skærestyrke.

Se udvalget af barberskum og gel

En ekstra tæt barbering opnåes, hvis du bruger en pre-shave olie FØR barberskummet eller gel. Olien løfter hårene og gør dem ekstra bløde, så barberingen bliver endnu nemmere. Lad olien sidde i ca. 1 minut før du bruger skraberen.

Se udvalget af Pre-shave Oils

Trin 3

Begynd barberingen fra bakkenbarterne ved øret, videre til hagen og halsen, og slut af ved kinderne og læbe-området. I denne rækkefølge trænger skummet eller gelen mere ind i de områder, hvor behovet er størst. Husk også, at korte kontrollede skrab er bedre, end lange grove træk.
For at undgå tilstoppelse af skum/gel og i bladet, skal bladet jævnligt skylles under varmt vand.
Brug altid et skarpt og rent barberblad. Vi anbefaler, at bladet skiftes efter hver fjerde barbering – gerne oftere, hvis du har kraftigt skæg eller problemer med skægpest.

Se udvalget af barbergrej

Trin 4

Efter barberingen skyller du ansigt med koldt vand, hvilket sørger for at porene i huden lukkes. Dub derefter ansigtet med et rent håndklæde (skrub ikke ansigt med håndklædet, da det kan starte en irritation af den nybarberede hud).
Har du tid til lidt ekstra forkælelse af huden, så kom lidt toner på en tot vat og kør den let hen over de steder, du har barberet dig. Undgå at komme for tæt på øjnene. Det fjerner det sidste snavs og skægstubbe fra barberbladet, lukker porerne helt og gør din hud helt ren og lækker.
Se udvalget af toner her

Trin 5

Tilbage er kun at beskytte den “nøgne” hud. Brug en god aftershave balm (undgå produkter indeholdende alkohol), som heler eventuelle små sår og rifter hurtigere. Aftershave balm’en tilfører også huden ny fugt, så du undgår den brændende fornemmelse der kan opstå efter barberingen.

Se udvalget af After Shave BalmsDenne guide er ment som generel vejledning indenfor det pågældende område og må ikke erstatte konsultation med læge og autoriserede klinikker. Vi garanterer ikke, at vejledningen på denne side er tilstrækkelig for din personlige hudpleje eller medicinske krav. Hvis du er særligt bekymret for din sundhed, anbefales henvendelse til læge eller klinik.